Ervaar de wereld van noten

Dat noten lekker zijn in een salade, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat je van noten bijvoorbeeld ook olie, melk en smakelijke pasta’s kunt maken? En dat er veel verschillende rassen en smaken noten zijn? Op donderdag 2 juni kun je in het World Food Pavilion op de Floriade kennismaken met de Nederlandse notenteelt, de telers en hun bijzondere producten.

Walnoten, met een smaak die varieert van zoet tot bitter en alles daartussen. Ze lenen zich hierdoor uitstekend voor verwerking in zowel hartige als zoete gerechten. Wel eens gedacht aan een notenburger, walnootbavarois of walnootmayonnaise op basis van walnootolie? Of walnootmelk? Een romige melk met een unieke smaak, die een uitstekende basis vormt voor heerlijke plantaardige sauzen, soepen en desserts. Maak kennis met de smaakvrienden van de walnoot en laat je inspireren door de vele verrassende mogelijkheden voor toepassing in een smakelijk gerecht.

De Nederlandse notenteelt
De aanplant van notenbomen en de teelt van noten is sterk groeiende in Nederland. Zeker binnen de agroforestry concepten. Dit past mooi in meer aandacht voor het agrarische landschap, biodiversiteit, natuur-inclusieve landbouw en de transitie van dierlijk naar plantaardig eiwit. Een groeiende groep ondernemers in Nederland is bezig met de teelt en de verwerking van hazelnoot en walnoot.

Bundeling van krachten, kennis en ervaring maakt de kansen op succes groter en de risico’s kleiner. Gezamenlijke afspraken over kwaliteit en duurzaamheid leiden tot een beter product. Daarnaast biedt de lokale en regionale ontwikkeling van deze teelt ook kansen voor innovatie en nieuwe gezonde producten.

Organiserende partijen
De Nootsaeck, www.denootsaeck-adviesgroep.com

De Nederlandse Notenvereniging, www.notenvereniging.nl

walnootboomgaard en vrucht