(v)mbo-masterclasses Verspillingsvrij koken

In de Verspillingsvrije week (12 – 21 september) heeft regio Foodvalley dit jaar de (v)mbo-scholen ontvangen voor masterclasses Verspillingsvrij koken op de Floriade. De Floriade gaat immers over voedsel, landbouw, natuur, groen en alles daaromheen. Bovendien is er een prachtig World Food Pavilion waar de regio zich presenteert. Vakschool Rijn IJssel Wageningen (mbo-koksopleiding), Aeres Nijkerk (vmbo food-opleiding) en Aeres Ede (mbo food & lifestyle) kwamen met hun klassen naar de Floriade. In totaal hebben 80 leerlingen en studenten, in drie groepen, daar gewerkt aan bewaartechnieken voor restvoedsel, onder leiding van verschillende koks.

Masterclasses, een mooie formule

Natuurlijk was het hoofddoel om het (v)mbo-onderwijs een interessant en leuk programma aan te bieden, dat ook aansluit bij de lessen op school. Ook een belangrijk onderdeel was: zelf aan de slag en iets bereiden van restvoedsel. Diverse ondernemers uit onze regio hebben hieraan meegewerkt. Dennis Lebbing van Stadsbrouwerij Wageningen en Jeanne van Ittersum van Trash’ure Taarten hebben verteld hoe zij restvoedsel omtoveren tot nieuwe producten. Dat je daar een bedrijf voor kan opzetten, gaat experimenteren en er vervolgens ook van kunt leven. Van biermosterd tot avondvierdaagse-taartjes van gered fruit, het kwam allemaal langs.

Koks Giel Dons (Dons Catering) en Christian Weij (Smaakpark) zijn met de klassen aan het werk gegaan met fermentatie; een bewaartechniek die we allemaal kennen van de zuurkool. Giel heeft met de leerlingen een echte kimchi gemaakt. Elke leerling ging naar huis met een weckpot vol fijngesneden, aangestampte groenten, vermengd met kruiden en zout: kimchi.

Christian heeft met de studenten een zuurkool van diverse groenten gemaakt en ook een soort fruitpickle. Grote emmers werden hiermee gevuld en meegenomen naar school. Na een week kun je al proeven! Tussentijds werd er geproefd van de verschillende gefermenteerde producten die Christian had meegenomen. Zelfs graten en bierschuim kun je laten fermenteren, zo blijkt!

Al met al mooie ontmoetingen tussen het onderwijs en de ondernemers uit de regio. Dat smaakt naar meer!

Dit nieuwsbericht komt van de website van Regio Foodvalley. Meer weten over de Werkplaats Circulaire Voedselketens?

samengestelde-foto-w1920-q75